Med virkning pr. den 26. november 2021 – og så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom – kan arbejdsgivere bl.a. pålægge sine medarbejdere at fremvise coronapas og/eller blive testet for covid-19.
Pålæg om fremvisning af coronapas
En arbejdsgiver kan, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritiks sygdom, pålægge en medarbejder at fremvise coronapas. Arbejdsgiveren skal dog være opmærksom på, at medarbejderne skriftligt skal informeres om pålægget (tillige via tillidsrepræsentanter, repræsentanter i samarbejdsudvalg, arbejdsmiljørepræsentanter o.l.) samt begrundelsen herfor. Af lovens forarbejder fremgår det, at det er en tilstrækkelig begrundelse, at covid-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Det er således ikke nødvendigt, at arbejdsgiver i begrundelsen for udstedelsen af et pålæg, angiver andet end, at covid-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.
Pålæg om covid-19 test
Loven giver tillige en arbejdsgiver mulighed for at pålægge en medarbejder hurtigst muligt at blive testet for covid-19 samt oplyse arbejdsgiveren om resultatet af testen. En arbejdsgiver kan dog kun pålægge en medarbejder at blive testet for covid-19, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med covid-19 eller i væsentlige driftsmæssige hensyn. Det fremgår af lovens forarbejder, at en arbejdsgiver, der pålægger test på baggrund af relevante myndigheders gældende regler eller anbefalinger herom, må kunne gå ud fra, at saglighedskravet er opfyldt.
Der gælder desuden et informationskrav af medarbejderen på tilsvarende vis, som ved pålæg om fremvisning af coronapas, som beskrevet ovenfor.
Ansættelsesretlige sanktioner
En medarbejder, der ikke efterkommer et pålæg fra arbejdsgiveren om enten fremvisning af coronapas eller om test for covid-19 kan mødes med ansættelsesretlige sanktioner, eksempelvis påtale, advarsel, mv. og i yderste konsekvens afskedigelse. Det er dog en betingelse, at medarbejderen i forbindelse med det konkrete pålæg er skriftlige informeret om sanktionsmuligheden. Denne adgang er udtryk for et almindeligt ansættelsesretligt princip i den forstand, at en medarbejder inden for de for ansættelsesforholdet fastlagte rammer i medfør af ledelsesretten er forpligtet til at følge de anvisninger, som arbejdsgiver udstikker, og at det kan have konsekvenser i relation til ansættelsesforholdet, hvis anvisningerne ikke efterleves.
Såfremt du og/eller din virksomhed har spørgsmål eller behov for bistand i relation til implementering af ovennævnte tiltag, herunder en uddybende drøftelse af de nærmere krav og procedurer forbundet med gennemførelsen af pålæg, er du velkommen til at kontakte os på telefon, 88 93 95 00 eller e-mail, post@ngaf.dk.