Højesteret har den 19. december 2017 fastslået, at tilladelse til forholdsmæssig registreringsafgift ikke bortfalder ved ubetydelige ændringer i leasingaftalen.
Et leasingselskab havde i sommeren 2012 indgået en leasingkontrakt med en kunde vedrørende leasing af en BMW. Den månedlige leasingydelse blev i kontrakten fastsat til 6.946,41 kr., ligesom bilens restværdi blev fastsat til 149.668,88 kr.
Senere samme måned indsendte leasingselskabet en ansøgning til SKAT om betaling af forholdsmæssig registreringsafgift og vedlagde i samme forbindelse leasingkontrakten.
Kort efter fastsatte SKAT bilens afgiftspligtige værdi til 254.723 kr., ligesom registreringsafgiften blev sat til 441.386 kr. SKAT meddelte samtidig, at der kunne betales forholdsmæssig registreringsafgift, hvilken blev beregnet til 45.569 kr.
Efter SKATs afgørelse ændrede leasingselskabet og kunden leasingkontrakten, idet restværdien blev justeret fra 149.668,88 kr. til 186.674,74 kr., ligesom der blev foretaget andre mindre justeringer i kontrakten. Parterne oplyste ikke SKAT om dette.
På et senere tidspunkt i forbindelse med indgåelsen af en ny leasingkontrakt om samme bil blev SKAT opmærksom på ændringen. Da ændringerne ikke var blevet godkendt af SKAT, var tilladelsen til betaling af forholdsmæssig registreringsafgift ifølge SKAT bortfaldet. SKAT traf derfor afgørelse om betaling af fuld registreringsafgift.
Ændringerne i leasingkontrakten havde dog ikke betydning for beregningen af den forholdsmæssige registreringsafgift, og Højesteret vurderede derfor, at der ikke var hjemmel i registreringsafgiftsloven til at anse tilladelsen for bortfaldet. Højesteret frifandt derfor leasingselskabet.
Hvis du vil vide mere om afgørelsen, eller har du spørgsmål til forholdsmæssig registreringsafgift generelt, er du altid velkommen til at kontakte Nørregaard Advokatfirma på post@ngaf.dk.